101-Karia Suresi Oku:Kıyametin Korkuları, Alametleri Ve Oradaki Hesap Mizanı
Surenin İsmi:
Önceki Sureyle İlişkisi:
Surenin Muhtevası:
Kıyametin Korkuları, Alametleri Ve Oradaki Hesap Mizanı:
Belagat:
Kelime ve İbareler:
Açıklaması:
Ayetlerden Çıkan Hüküm Ve Hikmetler:
KÂRİ'A SURESİ
Kıyametin Korkuları, Alametleri Ve Oradaki Hesap Mizanı:
1- Felâket kapısını çalacak olan (kıyamet),
2- Nedir o felâket kapısını çalacak?
3- O felâket kapısını çalacak şeyi sana bildiren nedir?
4- O gün insanlar uçuşan pervaneler gibi olacak.
5- Dağlar atılmış renkli yünler gibi olacak.
6- İşte kimin tartıları ağır gelirse,
7- Artık o hoşnut bir yaşayıştadır.
8- Ama kimin de tartıları hafif gelirse,
9- Artık onun anası Haviye(uçu-rum)dur.
10- Onun mahiyetini sana bildiren nedir?
11- O harareti çetin bir ateştir.
Açıklaması:
"Felâket kapısını çalacak olan (kıyamet), Nedir o felâket kapısını çalacak? O felâket kapısını çalacak şeyi sana bildiren nedir?" Kâri'a kıyametin isimlerindendir. Çünkü kalpleri korku ile çalmaktadır. O nedir? Kâri'a'nın mahiyetini sana bildiren nedir. "Nedir o?" şeklindeki soru, onun durumuna gereken önemin ve dikkatin verilmesi içindir. "Sana bildiren nedir?" sorusu da endişeyi büyütmek içindir.
Ardından onu tefsir edip, zamanını ve alâmetlerini açıkladı:
1- "O gün insanlar uçuşan pervaneler gibi olacak." İnsanlar kabirlerden çıktıkları gün hedefsiz, şaşkın bir şekilde her yöne koşturacaklardır. O zamanki durumları, bilinen şaşkın vaziyette uçuşan kelebekler gibidir. Veya sinek çekirge gibi bütün uçan haşereler gibidirler. Yayılmaları, etrafta uçuşmaları, gidip gelmeleri içinde bulundukları durumun dehşetindendir. Dağınık yani yayılmış ayrı ayrı kelebekler gibidirler. Allah Tealâ: "Yayılan çekirgeler gibidirler." (Kamer, 54/7) buyurmuştur. Zemahşeri şöyle diyor: Çokluk, yayılma, zaaf, zillet ve her yönden çağırana uçuşmada insanlar kelebeklere benzetilmiştir. Kelebeğin ateşe uçuştuğu gibi "uçuşurlar."
2- "Dağlar atılmış renkli yünler gibi olacak" Dağlar çok renkli, tokmakla atılmış yünler gibi olacak. Çünkü parçalanıp uçuşacak. Allah Tealâ: "Dağlar yürütüldüğü zaman" (Tekvir, 81/3), "Dağlar akıp dağılan bir kum yığınına döner." (Müzzemmil, 73/14) buyurmaktadır.
Bu iki alâmetin zikredilmesinde insanlar için bir korkutma ve kuvvetli bir uyarı vardır.
Bundan sonra amellerin karşılıklarını, insanların durumlarını ve genel olarak iki gruba bölünmelerini zikrediyor:
"İşte kimin tartıları ağır gelirse, artık o hoşnut bir yaşayıştadır." İyilikleri veya salih amellerinin kötülüklerine ağır basması suretiyle kimin tartıları ağır gelirse o, cennette razı olacağı, razı olunacak bir yaşayıştadır. Buradaki "yaşayış" kelimesi cennetteki nimetleri toplayan bir kelimedir.
"Ama kimin de tartıları hafif gelirse, Artık onun anası Haviyefuçu-rumjdur. Onun mahiyetini sana bildiren nedir? Harareti çetin bir ateştir." Kötülükleri iyiliklerine ağır gelen veya sayılabilecek bir iyiliği olmayana gelince onun meskeni veya varacağı yer cehennemdir. Cehennem onun anası olarak adlandırmıştır. Çünkü çocuğun anasına sığındığı gibi o da cehenneme varacaktır. Cehennemin Haviye (uçurum) olarak anılması da derinliğinin sonsuzluğuyla beraber ona yuvarlanıyor olmasındandır.
Biz, tartma keyfiyetini ve takdirini de bilmeden, Kur"an'da varid olduğu şekli ile mizana inanırız.
Onun mahiyetini sana bildiren nedir? Bu sorunun amacı, onun bilinenin dışında, mahiyeti tam manasıyla anlaşılamıyacak tarzda olduğunu açıklayarak ürkütme ve korkutmadır. O çetin bir ateştir. Hararette ve şiddette doruğa varmıştır. O aşın bir şekilde sıcak, alevi ve lavları güçlüdür. Bu da onun bütün ateşlerin üstünde olan kuvvetine delildir.
Malik, Buhari ve Müslim, Ebu Hureyre'den Peygamber (s.a.)'in şöyle buyurduğunu rivayet ettiler: "Yaktığınız ademoğlunun ateşi cehennem ateşinin yetmiş cüzünden biridir." Ya Rasulallah! O bile olsa yeterdi." dediler. Buyurdu ki: "Ondan altmış dokuz kat daha fazladır."
Ahmed, Ebu Hureyre'den o da Peygamber (s.a.)'den rivayet etti. Buyurdu ki: "Şu ateş cehennemin yüzde biridir."
Yine Ahmed, Ebu Hureyre'den Peygamber (s.a.)'in şöyle buyurduğunu rivayet etti: "Cehennem ehlinin en azabı hafif olanı, iki nalini olup da onlardan dolayı beyni kaynayandır."
Buhari ve Müslim'de rivayet edildiğine göre: "Havanın sıcaklığı şiddetlenince namazı geciktirin. Şiddetli sıcaklık cehennemin hararetindendir." [1]
[1] Vehbe Zuhayli, Tefsiru’l-Münir, Risale Yayınları: 15/609-610.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder