Güncel Duyuru: Öğrencilerimizin dikkatine ! Ücretsiz TEMEL ARAPÇA SARF&NAHİV derslerimizi Eklemeye başladık 1-13.Derse kadar Tamam(Elhamdü lillah) Tıkla Ders Sayfasına Git Tags:Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,İlahiyat Önlisans Arapça Video Dersleri,İlahiyat Arapça Video Dersleri,İmam Hatip Arapça Dersleri Video,İlitam Arapça Video Dersleri,Tefsir Dersleri Video,Hadis Dersleri Video,Fıkıh Dersleri Video,Arapça Dershaneniz,Kur'an,Sünnet,Arapça dersleri,tefsir oku,hadis,oku,Kuran meali oku,arapça öğreniyorum,arapça dilbilgisi video,arapça nahiv video,arapça sarf dersleri video,islami sohbetler

113-Felak Suresi Oku: Mahlukatın Şerrinden Allaha Sığınma

FELAK SURESİ. 2

Surenin İsmi: 2

Önceki Sureyle İlişkisi: 2

Surenin Muhtevası: 2

Bu iki Surenin Fazileti: 2

Nüzul Sebebi: 2

Mahlukâtın Şerrinden Sığınma: 3

Belagat: 3

Kelime ve ibareler: 3

Açıklaması: 3

Ayetlerden Çıkan Hüküm Ve Hikmetler: 4


FELAK SURESİ


Mahlukâtın Şerrinden Sığınma:


1- De ki: 'Sabahın Rabbine sığınırım,

2- Yarattığı şeylerin şerrinden,

3- Karanlığı çöküp bastığı zaman gecenin şerrinden,

4- Düğümlere üfürenlerin şerrinden,

5- Ve haset edenin, haset ettiği za­man şerrinden.



Açıklaması:


"De ki: "Sabahın Rabbine sığınırım, yarattığı şeylerin şerrinden" Ey Peygamber! De ki: Allah'a dayanırım. Sabahın Rabbine sığınırım. Çünkü gece ondan çıkıyor. Veya, Allah'ın yarattıklarından her çıkana, hayvan, sabah, dane, çekirdek, bitki ve diğer herşeyden. Kâinatın yaratanı Allah'a O'nun yarattığı bütün mahlukâtından sığınırım. Burada, yeryüzünden karanlığı gidermeye kadir olanın kuldan da serlerin ve afetlerin zulmetini gidermeye kadir olduğuna işaret vardır.

Tirmizi (hasen diyerek), ve Beyhaki, Ebu Said el-Hudri'den rivayet et­ti: Rasulullah (s.a.) cinlerin gözünden, insanın gözünden (nazardan) Rab­bine sığınırdı. Muavvizeteyn sureleri inince onları alıp gerisini terketti.

Malik Muvatta'da Aişe'den rivayet etti: "Rasulullah (s.a.) bir şikayeti olduğunda muavvizeteyni okur ve üflerdi, acısı arttığında da ben okuyor, bereketini umarak elini üzerine sürüyordum."

Bütün mahlukâttan sığınmayı umumen zikrettikten sonra, serleri en tehlikeli onlardan, sığınılması gereken en önemlilerden de üç sınıfı ayrıca zikretti:

1- "Karanlığı çöküp bastığı zaman gecenin şerrinden" Çöken gecenin şerrinden Allah'a sığınırım. Çünkü gecede yırtıcı hayvanlar, yerin haşeratı, belâlılar, fesat ehli tehlikesi ve korkusu vardır.

2- "Düğümlere üfürenlerin şerrinden" Nefislerin veya sihirbaz kadın­ların şerrinden Allah'a sığınırım. Zira kadınlar ip düğümlerine üflüyorlar-dı. Üfürme, az tükürükle nefes vermedir. Sadece nefes verme olduğu da söylenmiştir. Ebu Ubeyde: Onlar Lebid b. A'sam'm Peygamber (s.a.)'e sihir yapan kızlarıdır, dedi.

3- "Ve haset edenin, haset ettiği zaman şerrinden" Her hasetçiden haset yaptığı zaman Allah'a sığınırım. Haset, Allah'ın bir kişiye vermiş olduğu nimetin yok olmasını istemektir. [1]







--------------------------------------------------------------------------------

[1] Vehbe Zuhayli, Tefsiru’l-Münir, Risale Yayınları: 15/679.
113-Felak Suresi Oku: Mahlukatın Şerrinden Allaha Sığınma Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Blogger

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder